Notícies


09/04/2017 12:24 PM
Arqueòlegs del GRESEPIA excaven un complex de trinxeres de la Guerra Civil a Xerta
Durant aquest mes de març, un equip d'arqueòlegs del GRESEPIA ha excavat i posat en valor un complex de trinxeres de la Guerra Civil situat al Barranc dels Fornets, força ben conservat.
Les tasques arqueològiques, que ens han estat encomanades des de l'Ajuntament de Xerta, pretenen dignificar un espai afectat per la Guerra Civil, proper al poble i a la Via Verda, per fer-lo accesible al públic.
Possiblement es tracti d'un complex defensiu construït pel bàndol sollevat per tal de defensar una via d'accés cap als ports des del riu. L'estat de les trinxeres és força bo, i el seu recorregut mostra perfectament com funcionaven aquestes defenses.
Es preveu continuar amb la museïtzació de l'espai, dotant-lo de fàcils accessos i cartelleria adequada per que sigui un al·licient patrimonial més per al municipi.09/04/2017 12:01 PM
Comencem a museïtzar La Cella
El GRESEPIA ha iniciat els treballs de consolidació de les estructures d'hàbitat de l'assentament protohistòric de La Cella de Salou (Tarragonès).
Com a punt de partida d'un projecte que té com a objectiu la consolidació i l'adequació de tot el poblat protohistòric de La Cella de Salou, entre finals de febrer i principis de març els arqueòlegs del GRESEPIA han iniciat les tasques de reconstrucció de l'habitatge B, amb la intenció de fer-lo visitable i comprensible per al públic general.
Es preveu continuar amb les cases A i C, passant posteriorment a la resta de murs descoberts fins ara.


09/04/2017 11:50 AM
El GRESEPIA finalitza el projecte FECYT Els ibers al descobert / Los íberos al descubierto (FCT-15-10658)

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha conclòs el projecte Els ibers al descobert, cofinançat des de la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT), del Ministerio de Economía y Competitividad, dirigit a explicar la cultura ibèrica als alumnes d'ESO i batxillerat.
Des del projecte s’han elaborat quatre tallers: El mapa dels Ibers, Desxifra els missatges secrets dels íbers, Saps què menjaven els ibers? i Creure, viure i treballar en època ibèrica, amb l’objectiu que els estudiants coneguin qui eren els habitants del nord-est peninsular abans de l’arribada dels romans.
És així, que entre els dies 12 i 19 de desembre, s’han desenvolupat les proves pilot d’aquests tallers entre els estudiants de secundària de l'IES Jaume I de Salou, amb un gran èxit, i uns resultats força positius.
15/09/2016 02:43 PM
El GRESEPIA porta a terme la 17 campanya d'intervenció arqueològica al jaciment protohistòric de L'Assut
Entre els dies 22 d'agost i 9 de setembre el GRESEPIA ha efectuat la dissetena campanya d'intervenció arqueològica al jaciment de L'Assut. Aquest any els objectius eren consolidar alguns dels espais del jaciment, concretament els edificis A16 i 17, adequant-los i fent-los visibles per al públic. A més s'ha intervingut a la zona del possible accés situat al nord del jaciment, just al costat de la torre T3, per tal de definir arquitectònicament aquest sector de l'assentament, on han aparegut diverses estructures relacionades amb la protecció d'aquest sector, on segurament s'hi ubicava una porta.
Igualment s'ha portat a terme el V curs d'arqueologia de L'Assut, on han participat diversos estudiants procedents de diverses universitats.


15/07/2016 04:05 PM
Comencem a tenir dades sobre la seqüència d'ocupació de l'espai situat davant la catedral de Tortosa
La intervenció arqueològica que es porta a terme entre el carrer Croera i Felip Pedrell avança a bon ritme. Després de delimitar les dues muralles presents al solar, es comencen a diferenciar les fases d’ocupació existents. Fins ara, podem indicar que sota les estructures del XIX s’aixecaven, sense continuïtat constructiva, alguns edificis que podrien datar-se als segle XVI i XVII. A tocar d’aquests, es localitzen, a una cota més alta, nivells islàmics. En quant als murs defensius, cal indicar que la muralla més antiga fou utilitzada amb seguretat en època andalusina, reutilitzant la muralla romana existent en aquest espai. 
15/07/2016 03:50 PM
Continua la intervenció arqueològica davant la catedral de Tortosa
Les intervencions arqueològiques al solar situat davant de la catedral de Tortosa avancen a bon ritme.

Després de dues setmanes d’excavació, s’han localitzat dos trams de muralla, essent la més moderna la que, edificada al segle XIV, tancava la ciutat pel riu. De fet, la seva construcció, que a trams aprofitava l’anterior, va permetre guanyar petits espais a la riba de l’Ebre, que foren ocupats per recintes de funcionalitat diversa.


17/06/2016 12:55 PM
S'inicia la tercera fase de les intervencions arqueològiques als solars de davant la Catedral de Tortosa (Baix Ebre)
Els investigadors del GRESEPIA, de la ma de l'spin-off IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L., han iniciat la tercera fase de les intervencions arqueològiques als solars dels carrers Croera i Felip Pedrell de Tortosa.
Cal recordar que la primera fase va consistir en el seguiment de l'enderroc dels edificis situats en aquesta illa de cases, l'estiu passat, a la que va seguir una segona actuació consistent en una prospecció geomagnètica i uns sondejos manuals, amb l'objectiu de conèixer la importància de les restes arquitectòniques conservades sota terra.
Aquests sondejos van permetre localitzar, entre d'altres restes, dues línies de muralla, una d'època andalusina, possiblement fonamentada sobre l'antiga muralla romana i una altra datada durant el segle XIV, bastida per ordre directa del rei Pere el Cerimoniós, que va permetre guanyar un espai en direcció al riu. També es van documentar diversos murs d'època moderna i medieval, així com una plataforma constructiva d'època romana alt-imperial, possiblement part d'un gran edifici monumental.
La intervenció ha de permetre recuperar la seqüència històrica i urbanística d'aquest sector de la ciutat, i la magnitud de les restes serà el condicionant de l'adequació d'aquest espai urbà.

18/04/2016 02:29 PM
Participació del GRESEPIA al Congreso Internacional RESCATE
El GRESEPIA, de la ma d'Ivan Cots, Marc Prades i Helena Sardà, va estar present al Congreso Internacional RESCATE Del Registro Estratigráfico a la Sociedad del Conocimiento: El Patrimonio Arqueológico como Agente de Desarrollo Sostenible (Ciudad y Territorio), celebrat a Còrdova entre l'11 i el 14 d'aquest mes, a través de la presentació de dos pòsters sobre alguns treballs efectuats a La Cella de Salou (Tarragonès) i a L'Assut de Tivenys (Baix Ebre), i una comunicació sobre el jaciment de La Gessera (Caseres, Terra Alta), explicant el procés de recuperació del lloc que vam efectuar durant 2014.


16/04/2016 06:45 AM
Visita a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí amb els assistents al III Seminari de Protohistòria Mediterrània
Els assistents al III Seminari de Protohistòria Mediterrània "Creences i més enllà en època ibèrica: el món de la mort i el culte a les coves", van poder visitar el dia 6 d'abril la Cova de la Font Major d'Espluga de Francolí, de la mà del millor guia possible: el professor de la URV Antoni Carreras.
20/03/2016 09:04 AM
III SEMINARI DE PROTOHISTÒRIA MEDITERRÀNIA
Amb el títol "Creences i més enllà en època ibèrica: el món de la mort i el culte a les coves", els dies 5 i 6 d'abril el GRESEPIA, amb la col·laboració de Coves de l'Espluga de Francolí, desenvoluparà el III Seminari de Protohistòria Mediterrània. Aquest any, les sessions se celebraran el dia 5 a la Facultat de Lletres de la URV i el dia 6 a l'Auditori Carulla Font de l'Espluga de Francolí. En finalitzar les conferències es farà una visita a la Cova de la Font Major, on el segle passat Salvador Vilaseca hi va localitzar un espai de culte protohistòric.

01/03/2016 02:31 PM
La URV i l'Ajuntament de Salou signen un conveni de col·laboració per continuar els treballs al jaciment arqueològic de La Cella
Aquest dijous 18 de febrer, l'ajuntament de Salou i la URV han signat un conveni de col·laboració en temes de patrimoni, un dels punts principals del qual és la continuació dels treballs al jaciment arqueològic de La Cella, on hi treballa el GRESEPIA des de l'any 2010. Durant 2016 i 2017 es preveu iniciar els treballs de consolidació del jaciment, així com la continuació de les intervencions arqueològiques a l'espai obert durant el segon semestre de 2015.

19/02/2016 01:43 PM
Tesi doctoral de Ramon Ferré, investigador del GRESEPIA
Aquest dimecres, 10 de febrer, Ramon Ferré Anguix ha llegit la seva Tesi Doctoral, D'Hibera a Dertosa. Ciutat i territori al baix Ebre entre els segles III a.n.E. i III d.n.E. La nota atorgada pel tribunal ha estat la màxima possible: excel·lent cum laude. Ja tenim un nou doctor a l'equip!

24/01/2016 03:01 PM
El GRESEPIA efectua l'excavació i consolidació del Túmul 1 del Puig, a Caseres (Terra Alta)
Seguint amb els objectius previstos al conveni de col·laboració que el 2014 van signar l'Ajuntament de Caseres i la Universitat Rovira i Virgili per tal de recuperar el patrimoni arqueològic del municipi, la setmana del 18 al 22 de gener de 2016 s'ha procedit a efectuar l'excavació arqueològica i l'arranjament del Túmul 1 del Puig. Malauradament, la intervenció arqueològica no ha donat cap resultat apreciable, doncs el túmul estava espoliat des d'antic, si bé amb la nostra actuació se salvaguardarà aquest element patrimonial de Caseres. La intervenció es clourà mitjançant la senyalització del monument i la col·locació d'un cartell explicatiu. Aquest treball té continuïtat amb les tasques de recuperació efectuades al jaciment de La Gessera durant 2014.

19/10/2015 03:34 PM
Tribuna d'Arqueologia 2015-16
Aquest any, el GRESEPIA inicia la Tribuna d'Arqueologia amb la conferència Darrere els passos de Bosch Gimpera. Un projecte arqueològic global per recuperar el jaciment de la Gessera de Caseres (Terra Alta). El quadern de difusió de les xerrades porta les fotografies de La Gessera.08/09/2015 04:00 PM
El GRESEPIA reprèn les intervencions arqueològiques a La Cella de Salou (Tarragonès)
L'equip d'arqueòlegs del GRESEPIA ha reiniciat els treballs al jaciment protohistòric de La Cella de Salou, per tal d'analitzar la seva conservació i delimitar-lo pel costat sud. Just en aquest punt, situat en terrenys de l'Autoritat Portuària, és on el jaciment s'ha vist més afectat i es troba més mal conservat. La seva errònia delimitació ha propiciat que per efectuar el canvi de tanca es puguin realitzar excavacions en aquest sector del poblat, força desconegut. La col·laboració de l'Autoritat Portuària ha estat imprescindible per poder desenvolupar aquesta campanya, que es completarà amb l'adequació d'un dels accessos al mateix.
Cal indicar que en l'espai on es treballa actualment, ha aparegut la continuació de  la muralla que tanca l'assentament per l'oest.


02/09/2015 02:14 PM
Finalitza la intervenció arqueològica del 2015 a L'Assut de Tivenys (Baix Ebre)
La campanya desenvolupada aquest any a L'Assut s'ha centrat en la vessant sud del jaciment. En aquest costat, on vam iniciar la recerca fa dos anys, s'ha pogut observar com l'urbanisme del poblat ibèric es torna més complex, planificant-se una construcció en terrasses que contemplen uns accessos des dels peus del jaciment fins al cim, construïts mitjançant rampes i escales. Així mateix s'ha pogut reconèixer un mur que possiblement tindria una funció defensiva i que limitaria el poblat pel sector sud/sud-est.
L'actuació d'aquest any ha eliminat també l'antic camí d'accés que s'ha traslladat per facilitar les tasques de recerca al sector oest.06/07/2015 11:29 AM
Comença el IV Curs d'Arqueologia de L'Assut
El dia 29 de juny vam començar el IV Curs d'Arqueologia de L'Assut, destinat a estudiants universitaris que volen aprendre més sobre aquesta disciplina. De format setmanal, es faran 3 torns, entre el 29 de juny i el 18 de juliol. Aquest any s'han matriculat 21 alumnes, majoritàriament procedents de la URV.


 Els/les alumnes de la primera setmana

16/06/2015 03:44 PM
El GRESEPIA inicia la campanya 2015 a L'Assut
El dia 15 de juny hem començat la 16 campanya arqueològica al jaciment protohistòric de L'Assut, on estarem fins el 24 de juliol. Del 29 de juny fins al 18 de juliol es farà al jaciment el IV Curs d'Arqueologia.
08/05/2015 02:32 PM
Presentació del llibre El Call Jueu de Tarragona. Estudi Històric i Arqueològic de Ca la Garsa i el seu entorn
Ahir, 7 de maig, es va presentar a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès el llibre de la intervenció arqueològica efectuada a l'edifici conegut com Ca la Garsa. Els resultats de l'excavació han permès integrar les dades en una recerca més àmplia sobre la presència jueva a la ciutat de Tarragona. El llibre ha estat escrit pels investigadors del GRESEPIA David Bea, Sergi Navarro i per Aleix González. La presentació la va fer Jordi Diloli, també del GRESEPIA.
08/05/2015 02:16 PM
Es presenten els treballs arqueològics i de socialització efectuats a La Gessera
El dia 30 d'abril, en un acte efectuat al mateix jaciment, s'han presentat públicament els treballs efectuats a La Gessera, amb l'assistència de Josep Maria Peris, alcalde de Caseres, Josep Manel Ricart, vicerector de Política Científica i Recerca de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres, i l'equip del GRESEPIA.
La presentació ha estat precedida per la projecció del vídeo elaborat amb motiu d'aquest acte, que recull la història del jaciment.

12/04/2015 02:02 PM
El GRESEPIA participa a la Fira "Recerca en directe" del Parc Científic de Barcelona
Entre els dies 8 i 11 d'abril de 2015, el GRESEPIA ha participat a la Fira "Recerca en directe", organitzada pel Parc Científic de Barcelona i CosmoCaixa, on s'ha explicat part de la investigació que porta a terme el nostre Grup. Laura Bricio, Cris Mayor i Helena Sardà s'han encarregat de mostrar als participants, alumnes preuniversitaris, alguns dels projectes que portem a terme, però sobre tot s'ha intentat respondre a la pregunta amb que encetàvem l'estand: Que i com menjaven els ibers?


12/04/2015 02:03 PM
Celebració del II Seminari d'Arqueologia Mediterrània "La romanització al nord-est peninsular"
Ahir vam celebrar el II Seminari d'Arqueologia Mediterrània "La romanització al nord-est peninsular", amb les conferències dels Drs. Oriol Olesti, de la UAB i Jordi Principal, del MAC, i del Sr. Ramon Ferré, investigador del GRESEPIA.


01/04/2015 03:14 PM
Primeres Jornades d'Arqueologia i Paleontologia de Ponent

17/03/2015 01:32 PM
II Seminari de Protohistòria Mediterrània a la URV
El dia 8 d'abril celebrarem a la Universitat Rovira i Virgili el II Seminari d'Arqueologia Mediterrània, amb el títol "La romanització al nord-est peninsular". En aquesta ocasió ens acompanyaran el Dr. Jordi Principal, del MAC, el Dr. Oriol Olesti, de la UAB i el Sr. Ramon Ferré, de la URV. El Seminari està adreçat als alumnes de la nostra Universitat i a totes aquelles persones interessades en el tema.
15/03/2015 03:55 PM
Cartells de Caseres col·locats!
El dijous passat vam col·locar els cartells al jaciment arqueològic de La Gessera: al camí d'accés, als peus del jaciment i dins del mateix. Cada cop falta menys!

06/03/2015 03:07 PM
La Gessera de Caseres (Terra Alta)

A l'espera dels nous reptes del 2015, estem a punt d'acabar la museïtzació de La Gessera, on únicament ens queda la col·locació dels cartells.
22/12/2014 03:23 PM
Bones Festes!


07/12/2014 12:48 PM
Jornades d'Arqueologia a la UPF


02/11/2014 07:42 AM
Vol dron GRESEPIA a La Cella de Salou


24/08/2014 03:32 PM
El GRESEPIA inicia la 15 campanya arqueològica al jaciment de L'Assut, a Tivenys (Baix Ebre)
El dilluns 18 d'agost vam començar a L'Assut la 15 campanya d'intervenció arqueològica. Conjuntament amb els treballs al jaciment, s'efectuarà el 3er Curs d'Arqueologia a L'Assut, dirigit a alumnes universitaris que volen aprofundir en aquesta especialitat. Les excavacions finalitzaran el dia 6 de setembre.24/08/2014 03:21 PM
Jornada de portes obertes a La Gessera de Caseres
Dins de les festes majors de Caseres, es va programar una jornada de portes obertes al jaciment de La Gessera, per explicar els treballs que el GRESEPIA havia efectuat a l'indret. Després de l'excavació i la consolidació del jaciment, tenim previst senyalitzar els accessos durant el mes de setembre.
07/12/2014 01:17 PM
Jordi Diloli i David Bea fan el pregó de festes 2014 de Caseres


12/08/2014 01:11 PM
Finalitzats els treballs de consolidació de La Gessera de Caseres (Terra Alta)
El GRESEPIA ha finalitzat els treballs de consolidació al jaciment de La Gessera de Caseres. Us deixem algunes fotografies del procés de treball. La propera fase és la senyalització i l'adequació externa dels accessos al jaciment.

Consolidació de les estructures
Resultat final de la consolidació, perfilant els detalls
Cobriment amb graves
27/07/2014 03:43 PM
Consolidació de La Gessera de Caseres (Terra Alta)
Finalitzada l'excavació, la consolidació de les estructures, pas previ per la museïtzació del jaciment, va a bon ritme.27/07/2014 03:40 PM
Recerca a La Gessera de Caseres (Terra Alta)
Com podeu veure, els treballs a La Gessera avancen...18/06/2014 01:46 PM
S'inicien els treballs a La Gessera de Caseres (Terra Alta)
El GRESEPIA va començar el passat 11 de juny els treballs arqueològics a La Gessera de Caseres, seguint el calendari previst. S'ha desbrossat i netejat el jaciment i s'han iniciat les tasques arqueològiques, que continuaran fins al 15 de juliol.

02/06/2014 01:35 PM
V Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya
El GRESEPIA va participar al V Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya, celebrat al Born, a Barcelona, entre els dies 22 i 25 de maig.Una de les comunicacions presentades s'inclou en el projecte de recerca que el nostre Grup porta a terme a la ciutat de Tortosa, i recull les dades de la intervenció que vam desenvolupar al carrer de la Mercè.
19/05/2014 03:57 PM
Tríptic d'inscripció al III Curs d'Arqueologia de L'Assut
 
Tríptic i butlleta d'inscripció
19/05/2014 04:17 PM
Visita del prof. Dr. Peter F. Biehl, de la University of New York at Buffalo a la Cella
El dijous 15 de maig, el Dr. Peter F. Biehl, professor del Department of Anthropology, de la State University of New York at Buffalo, director de les excavacions a Çatal Höyük (Turquia), ens va visitar a La Cella. El Dr. Biehl, director del Institute for European and Mediterranean Archaeology, ha fet una estada a la Universitat Rovira i Virgili, durant la qual s'ha reunit amb investigadors del GRESEPIA.19/04/2014 03:22 PM
El GRESEPIA preveu intervenir a La Gessera durant l'estiu de 2014.
100 anys després de l'excavació efectuada a La Gessera per l'Institut d'Estudis Catalans, sota la direcció del Dr. Pere Bosch Gimpera, el GRESEPIA intervendrà, amb els permisos pertinents del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al paradigmàtic jaciment protohistòric durant els mesos de juny i juliol de 2014. El projecte preveu la "reexcavació" de l'assentament i la seva salvaguarda: restauració i consolidació de les estructures i senyalització dels accessos i explicació del monument.
Aquesta actuació, sol:licitada per l'Ajuntament de Caseres, s'inclou en un pla de recuperació dels espais patrimonials del municipi amb la intenció de socialitzar-los, i s'efectua a través d'un conveni entre l'Ajuntament de Caseres i la Universitat Rovira i Virgili.

19/04/2014 03:01 PM
Intervencions a La Cella (Salou, Tarragonès)
Les excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de La Cella continuen a bon ritme. S'han localitzat àmbits nous, que reprodueixen l'urbanisme ja conegut, i s'han definit diversos espais de distribució que comunicarien els recintes. El jaciment, conjuntament amb Tarrakon, controlaria l'espai que defineix l'actual badia de Tarragona. Possiblement el comerç seria un dels principals recursos econòmics del poblat, com ho denota la varietat i quantitat de recipients ceràmics procedents de diversos indrets mediterranis que s'hi han localitzat.03/04/2014 04:43 PM
I Seminari de Protohistòria Mediterrània
El I Seminari de Protohistòria Mediterrània, amb el títol “IBERS I PÚNICS. LA PRESÈNCIA CARTAGINESA A LA VALL DE L’EBRE”, s'ha celebrat amb èxit a la Universitat Rovira i Virgili entre els dies 1 i 2 d'abril de 2014, amb una excel·lent participació de públic.
Les conferències impartides pels Drs. Arturo Oliver, Joan Ramón, David Asensio i Jaume Noguera han estat força interessants, oferint un estat de la qüestió actualitzat sobre el tema tractat. El Seminari s'ha completat amb una visita al jaciment arqueològic de La Cella, on treballa actualment el GRESEPIA.
18/03/2014 04:39 PM
VII campanya d'excavacions a Los Morrones 1. Cortes de Arenoso, Castelló
Per als que esteu interessats en participar en la VII campanya d'excavacions al jaciment protohistòric de Los Morrones 1, consulteu aquest document clicant aquí.19/03/2014 04:47 PM
Els dies 1 i 2 d'abril, a la Sala de Graus del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili el GRESEPIA ha organitzat el I SEMINARI DE PROTOHISTÒRIA MEDITERRÀNIA: “IBERS I PÚNICS. LA PRESÈNCIA CARTAGINESA A LA VALL DE L’EBRE”, amb el següent programa:

1 d’abril:
17:00 Presentació.
17:15 a 18:15 Dr. Arturo Oliver: La presència cartaginesa entre el riu Palància i l'Ebre, un territori per al zenit i per a l'ocàs
18:30 a 19:30 Dr. Jaume Noguera: És possible identificar la presència de tropes cartagineses al nord del riu Ebre a l'inici de la Segona Guerra Púnica?
2 d’abril:
9:15 a 10:15 Sr. David Asensio: L'impacte púnic entre les comunitats ibèriques de la costa catalana i Les Terres de l'Ebre (segles VI-III aC.)
10:30 a 11:30 Dr. Joan Ramon: Eivissa durant i després de la Segona Guerra Púnica
12:00 a 14:00 Visita al poblat ibèric de La Cella. GRESEPIA.
16:30 a 18:30 Taller de materials. Sr. David Asensio i Dr. Joan Ramon
19:00 Clausura

18/03/2014 04:06 PM
El GRESEPIA torna a excavar a La Cella de Salou
Durant la primera setmana de març hem reprès les excavacions al poblat ibèric de La Cella.
L'estudi dels materials efectuat fins ara ens indica un possible inici de l'ocupació de l'indret durant el segle IV anE, perdurant fins a finals del III/inicis del II anE.
Cal destacar que La Cella, per la seva situació a la vora del mar, controlant pel sud l'accés a la badia de Tarragona, fou un important punt comercial, amb un port que rebia productes de tota la Mediterrània, especialment de l'illa d'Eivissa.
Si esteu interessats en fer una visita comentada al jaciment, mentre es fa la intervenció arqueològica, podeu escriure a gresepia@gmail.com i deixar les vostres dades. Fins al maig, els darrers divendres de cada mes, entre les 12:00 i les 14:00, us oferim la possibilitat de conèixer aquest important jaciment kessetà.
24/12/2013 07:19 AM


24/12/2013 04:19 AM
INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA AL POBLAT IBÈRIC DE LA CELLA (SALOU, TARRAGONÈS)
El 18 de desembre hem finalitzat la quarta campanya d’intervencions arqueològiques a La Cella, amb uns resultats que confirmen la importància del poblat dins de l’organització territorial de la Cossetània Occidental. Format per cases de gran tamany, l’assentament va arribar al seu màxim esplendor durant el segle III anE, essent abandonat pacíficament la centúria següent, durant la reestructuració política i econòmica imposada per Roma als territoris conquerits a la Península Ibèrica.

La Cella destaca per la seva arquitectura i pels materials d’importació que s’han recuperat fins ara, que confirmen les bones relacions dels ibers d’aquesta regió amb els comerciants ebussitans, fins i tot després de la victòria romana a la Segona Guerra Púnica.  23/12/2013 04:21 PM
CONGRESO INTERNACIONAL PALACIOS PROTOHISTÓRICOS EN EL MEDITERRÁNEO OCCIDENTAL
Entre el 25 i el 27 de novembre de 2013 s’ha celebrat a Jaén el CONGRESO INTERNACIONAL PALACIOS PROTOHISTÓRICOS EN EL MEDITERRÁNEO OCCIDENTAL, organitzat per la Universitat de Jaén.
Els Drs. Jordi DIloli i David Bea han estat convidats a participar-hi amb la ponència “Del Turó del Calvari a la Torre T-3 de l’Assut. Poder y Arquitectura en el bajo Ebro entre los siglos VII y V anE”.

Durant el Congrés s’ha investit Dr. Honoris Causaper la Universidad de Jaén al professor M. Torelli.
Finalitzat el congrés vam poder visitar el jaciment de Puente Tablas, on s'han efectuat diverses descobertes a la zona de la porta del poblat que mostren la sacralitat de l'accés, on s'hi efectuaria una cerimònia religiosa que associaria al príncep del poblat amb una deessa, la imatge de la qual ha estat recuperada a l'assentament. Aquest ritus s'efectuava en un moment concret de l'any, just a la sortida del sol que incidia sobre la imatge de la deïtat, situada just a l'entrada. El professor M. Pérez ha efectuat els treballs arqueoastronòmics al jaciment.

23/12/2013 03:57 PM
XXXIVe RENCONTRES INTERNATIONALES D’ARCHÉOLOGIE ET D’HISTOIRE D’ANTIBES
El GRESEPIA ha participat als XXXIVe RENCONTRES INTERNATIONALES D’ARCHÉOLOGIE ET D’HISTOIRE D’ANTIBES, a França.
Jordi Diloli i David Bea, de la URV, Brahim Boussadia de l'Université d'Alger II i Samuel Sardà de la UPF han participat al Congrés internacional d'Antibes amb la conferència "Les établissements humains littoraux de la basse vallée de Chlef (Algérie), depuis le premier âge du fer jusqu’à la période musulmane", mostrant alguns dels resultats assolits al projecte portat a terme entre 2008 i 2011 a Algèria.22/10/2013 10:30 AM
I Jornada d'Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l'Ebre06/10/2013 02:13 PM
El GRESEPIA reinicia les excavacions al jaciment arqueològic de La Cella (Salou, Tarragonès)
El 14 d'octubre és la data prevista per continuar amb les intervencions arqueològiques que el GRESEPIA porta a terme a La Cella (Salou, Tarragonès), un important poblat ibèric de la Cossetània, on el Grup de Recerca hi treballa des del 2010. La campanya d'aquest any ha de permetre exhumar bona part de les estructures localitzades durant els sondejos efectuats el passat mes d'abril.06/10/2013 02:23 PM
El GRESEPIA inicia una intervenció arqueològica al jaciment dels Tossals d'Aldover (Baix Ebre)
Entre el 9 i el 25 de setembre, els investigadors del GRESEPIA han efectuat una intervenció arqueològica al jaciment dels Tossals d'Aldover (Baix Ebre), en el marc del projecte "Adaptación al medio y evolución sociopolítica de las comunidades asentadas en el valle del Ebro desde el Bronce Final hasta época romana (HAR2012-33395)".
La intervenció arqueològica ha estat dirigida per Jordi Diloli, Ramon Ferré i Ivan Cots.
El jaciment dels Tossals es conegut des de fa anys pels investigadors que treballen a les Terres de l'Ebre, que l'han identificat com un assentament situat sobre una de les terrasses quaternàries que delimiten la plana aluvial de l'Ebre, just a la desembocadura del Barranc de la Conca, una excel·lent via de comunicació vers la zona dels Ports. La datació que se li ha donat s'emmarca dins la Primera Edat del Ferro.
La campanya ha estat bàsicament de sondeig, per tal de confirmar el tipus d'assentament i la seva cronologia. En aquest sentit un dels principals resultats ha estat la delimitació del jaciment pel costat nord-est, on han aparegut restes d'estructures arquitectòniques que podem datar al segle VII anE.
Una altra troballa excepcional ha estat la localització de les restes humanes d'un combatent de la Batalla de l'Ebre, mort en aquest mateix espai, sobre el mur del jaciment. Sembla ser que no va ser enterrat, restant el seu cadàver in situ fins la localització actual. Entre el material que l'acompanyava, hi havia diverses granades i munició de fusell. L'extracció de les restes s'ha efectuat en contacte amb la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, seguint la Normativa de Fosses de Catalunya.06/09/2013 12:53 PM
La 14 campanya de L'Assut (Tivenys, Baix Ebre), recolzada pel Crowdfunding de VERKAMI
Entre l'1 i el 26 de juliol, el GRESEPIA va portar a terme la 14 campanya d'intervencions arqueològiques al jaciment protohistòric de L'Assut. Per tal de poder arribar als objectius establerts, a les aportacions econòmiques de la URV i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, hi vam sumar aquest any el micromecenatge, efectuat des de la pàgina web de Verkami. D'aquesta forma vam ampliar la campanya arqueològica, destacant les troballes al sector HN, unes estructures que confirmen l'inici d'ocupació de l'espai arqueològic durant el segle VII anE, o les del sector C, on s'han pogut documentar diversos espais de vivendes que confirmen l'extensió del jaciment per la vessant sud del tossal.
Des d'aquest bloc volem agrair a tots els que hi heu participat la vostra col·laboració.

10/08/2013 12:41 PM

Components del GRESEPIA creen l'empresa spin-off IBER, ARQUEOLOGIA, PATRIMONI I TURISME, amb la participació de la URV.

L’equip emprenedor del projecte empresarial forma part del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia) liderat pel Dr. Diloli Fons, Professor del Departament d’Història i Història de l’Art, conjuntament amb el Dr. Bea Castaño, Professor Associat de la Unitat Predepartamental d’Arquitectura, el Sr. Ramón Ferré Anguix, el Sr. Jordi Vilà Llorach, la Sra. Elisa Guirao Carrillo i la Sra. Laura Bricio Segura.
IBER compta així amb un llarg bagatge professional, que permetrà conjugar la recerca amb una oportunitat empresarial que ha de ser també una possibilitat laboral per a altres graduats i graduades de la URV.
L'empresa, dedicada a l’arqueologia, el patrimoni i el turisme, ofereix un ventall de serveis entre els quals es poden destacar les guies i rutes turístiques a jaciments arqueològics, visites guiades culturals, estudis històrics i excavacions arqueològiques, projectes culturals en àmbits arqueològics, tallers didàctics per a escoles,  recreacions històriques, museïtzacions i conservació de jaciments arqueològics.
28/07/2013 04:30 PM
Finalitza la 14 campanya d'excavacions arqueològiques a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre)
El divendres 26 de juliol, el GRESEPIA va finalitzar la 14 campanya d’intervencions arqueològiques al jaciment protohistòric de L’Assut.

L’excavació, iniciada el dia 1 de juliol, ha compaginat els treballs arqueològics amb el Segon curs d’Arqueologia al jaciment de L’Assut, promogut pel Departament d’Història i Història de l’Art, amb el suport del Deganat de Lletres, adreçat a alumnes universitaris que volen avançar en el coneixement d’aquesta pràctica. En total han participat a l’excavació entre 15 i 17 persones cada setmana.

El treball al jaciment s’ha centrat en dues àrees: el sector HN i el sector C. Al primer, s’ha finalitzat l’excavació a l’exterior del jaciment, descobrint-se diverses estructures que confirmen l’inici d’ocupació de l’espai arqueològic durant el segle VII anE. Així mateix, s’ha documentat l’existència del que podria ser la fonamentació d’un torre defensiva d’època ibèrica, associada al poblat del segle V anE, orientada cap al nord, que controlaria el curs del riu a l’entrada dels engorjats de Barrufemes.

Al sector C, situat a la vessant sud del tossal, just a tocar del camí que permet l’accés al jaciment, s’ha fet una descoberta força interessant, exhumant-se diverses vivendes disposades vencent el desnivell mitjançant un aterrossament, que descendeixen suaument cap a les cotes més baixes. Aquesta troballa permet acotar la superfície d’hàbitat del poblat ibèric, que superaria els 3000 m2.

Entre els materials recuperats cal destacar la gran quantitat de ceràmiques fenícies procedents del Cercle de l’Estret, sobre tot àmfores vinàries, imitacions regionals d’aquestes i el material de vernís negre, grec i romà, tots ells indicadors la importància del comerç mediterrani i del riu Ebre com a via d’entrada d’aquests productes. Cal també esmentar la recuperació d’una agulla de cosir de bronze, en perfecte estat.
24/06/2013 02:55 PM
Necessitem l'ajut de tothom que vulgui participar per avançar en els treballs a L'Assut.
Podeu col·laborar a través del micromecenatge, a la següent adreça:
http://www.verkami.com/projects/5820-excavacio-arqueologica-al-jaciment-de-l-assut-de-tivenys27/05/2013 02:31 PM

Presentació del llibre IBEROS DEL EBRO.

El divendres 31, a les 19:00, es presentarà al Palacio Ardid d'Alcanyís el llibre Iberos del Ebro, les actes de congrés efectuat a la capital del Baix Aragó i a Tivissa al novembre del 2011.
La presentació anirà a càrrec del Sr. Jaime Vicente, director del Museu de Terol.26/05/2013 12:10 PM
Investigadors del GRESEPIA partipen al XVIII Congreso Internacional de Arqueología Clásica de Mérida, presentat 4 pósters i dues comunicacions.
Els pósters porten per títol:
- La regresión de un espacio urbano: la necrópolis meridional de la ciudad de Dertosa.
- Reconstrucción de un espacio habitacional ibérico. La casa  A16-17 del poblado de L’Assut (Tivenys, Baix Ebre, Tarragona).
- El poblado ibérico de La Cella (Salou, Tarragona): un ejemplo de la dinámica comercial en el Mediterráneo occidental entre los siglos III-I a.n.E.
- Nuevas aportaciones para el conocimiento de la antigua Dertosa. La excavación de la calle Sant Felip Neri.
Les comunicacions han esta presentades per Jordi Vilà, amb el títol "El circo romano de Tarraco: nuevos datos arquitectónicos. La intervención arqueológica de la C/Enrajolat (Tarragona)" i Samuel sardà, amb el títol "De invitados, anfitriones y redes comensales: espacios de reunión y consumo en la Primera Edad del Hierro (650-550 a.C.) del noreste peninsular y el sureste francés". Samuel Sardà és actualment professor de la UPF.


21/04/2013 02:36 PM
Jornades sobre Patrimoni Arqueològic Romà a la província de Castelló.25/03/2013 01:41 PM

Excavacions arqueològiques a La Cella (Salou, Tarragonès)


Aquesta setmana hem iniciat la quarta campanya d'intervencions arqueològiques a l'assentament protohistòric de La Cella, a Salou (Tarragonès), per tal de delimitar l'espai on s'efectuaran els treballs d'aquest any. La intervenció ha de servir per delimitar l'espai arqueològic on el GRESEPIA actuarà a partir del setembre.
La neteja dels elements vegetals i de la capa de sediment superficial ha permès descobrir diverses estructures que donen continuïtat als elements arquitectònics exhumats durant la campanya anterior.


27/03/2013 01:38 PM

II Curs d'Arqueologia a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre)


Estem preparant el II Curs d'Arqueologia a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre), que coincidirà amb la XIV campanya d'intervencions arqueològiques a l'assentament protohistòric.
Tots els que hi estiguéssiu interessats no dubtéssiu en demanar informació a gresepia@gmail.com
Els treballs arqueològics es desenvoluparan durant tot el mes de juliol, i per al curs es reserven les tres primeres setmanes.


Tríptic del II Curs d'Arqueologia
22/03/2013 04:37 PM
Finalitzen els treballs arqueològics al Palau Episcopal de Tortosa.


Els treballs desenvolupats pel GRESEPIA en algunes dependències del Palau Episcopal tortosí, han permès confirmar la troballa d'un edifici públic romà alt-imperial. 
L'estructura arquitectònica està formada per un podi  sobre el que s'eleva una paret motllurada que formaria part d'un temple o del forum del municipi.

A partir del segle V, la reestructuració d'aquesta àrea de la ciutat queda constatada per l'ús de la zona on s'ha localitzat l'estructura arquitectònica com a espai funerari.
En aquests moments s'està valorant la possibilitat de continuar la recerca en un edifici annex, propietat de l'Ajuntament de Tortosa.

13/02/2013 12:43 PM
Excavacions arqueològiques al Palau Episcopal de Tortosa

Dins del projecte Anàlisi històrica i arqueològica de l’evolució urbana de la ciutat de Tortosa des de la seva fundació fins a l’antiguitat tardanael GRESEPIA ha iniciat una intervenció arqueològica al Palau Episcopal de Tortosa, on s'han localitzat nous nivells d'època romana corresponents a l'antiga Dertosa. Entre les troballes destaca la presència d'un enterrament infantil per sobre d'un carreu d'arenisca.
L'excavació està dirigida per Ramon Ferré Anguix.

Vista dels murs d'època romana
Detall de l'enterrament infantil

18/12/2012 10:05 AM
CONFERÈNCIA "Noves dades sobre el circ romà de Tarragona. Intervenció al carrer de l’Enrajolat".

Dins del Cicle de Conferències Tribuna d'Arqueologia, el proper dimecres dia 19 de desembre de 2012, a partir de les 19:00h, a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), Jordi Vilà, membre del GRESEPIA, Carles Brull i Imma Teixell impartiran aquesta conferència que presenta els resultats dels darrers treballs arqueològics efectuats al C/ Enrajolat de Tarragona. L'excavació ha aportat noves dades sobre el circ romà de Tàrraco i la seva connexió amb el Fòrum Provincial a la zona oriental de la graderia septentrional.
Podeu trobar més dades al següent enllaç: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/tribunadarqueologia/2012/12/14/propera-tribuna-2012-2013-noves-dades-sobre-el-circ-roma-de-tarragona-intervencio-al-carrer-de-lenrajolat-en-directe-per-internet/
12/10/2012 02:51 PM
El GRESEPIA amb el Big Draw Tarragona 2012
El dia 10 d'octubre el GRESEPIA participa al Big Draw Tarragona 2012.
Cris Mayor, Elisa Guirao i Laura Bricio s'encarreguen d'obrir la cultura ibèrica a través del dibuix, a les persones que vulguin col•laborar en aquesta activitat, “redecorant” un kalathos ibèric força conegut, l'anomenat "sombrero de copa de la tonta del bote" o de "la pepona", descobert i exposat a Eltx.
Els participants dibuixaran els motius que vulguin sobre un desplegable de grans dimensions que, un cop acabat, es convertirà en un kalathos tridimensional, decorat amb històries que explicaran la nostra societat actual.
L'activitat es portarà a terme a la Rambla de Tarragona, de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00


08/09/2012 01:09 PM

L'Ajuntament de Salou ha elegit el jaciment de La Cella per donar la benvinguda als docents dels centres educatius del municipi, seguint la tradició que marca l’inici del curs escolar


Com cada any, l'Ajuntament de Salou ha fet la tradicional recepció als docents del municipi per tal de donar la benvinguda al nou curs escolar, elegint aquest cop el jaciment de La Cella, on el GRESEPIA va poder mostrar a tots els presents el treball efectuat fins ara al poblat ibèric i les descobertes més interessants efectuades durant la campanya del 2012.
La trobada ha servit també per explicar la importància i el valor patrimonial de tota aquesta àrea, que inclou elements tant interessants com el camí de ronda o les trinxeres i edificis militars conservats del conflicte de 1936-39, que es troben a tocar del jaciment.


Moment de la presentació i visita al jaciment.

03/08/2012 01:46 PM

Finalitza la XIII Campanya d'Excavacions a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre)


El dia 22 de juliol va finalitzar la XIII Campanya d'intervencions arqueològiques a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre). Aquest any es va efectuar per primer cop un Curs d'Arqueologia, adreçat a alumnes universitaris, que es va compaginar amb les tasques arqueològiques.
Els resultats han estat força interessants: es va continuar el treball a la part central de l'assentament, on es delimità la seqüència d'ocupació, i es va treballar fora del tancament del recinte, al costat del barri nord, on van aparèixer unes estructures que podrien pertànyer a una de les primeres fases d'ocupació del poblat.02/07/2012 04:41 AM
XIII Campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment protohistòric de L'Assut (Tivenys, Baix Ebre)
El dilluns 2 de juliol comencem la XIII Campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment protohistòric de L'Assut (Tivenys, Baix Ebre). Aquest any la intervenció es farà entre els dies 2 i 22 de juliol. Es preveu l'assistència d'entre 30 i 35 arqueòlegs i arqueòlogues.
Com cada any hi participaran també col·legues d'altres universitats amb les que el GRESEPIA manté convenis de col·laboració. Aquesta campanya els convidats provenen de la Ben-Gurion University of the Negev (Israel).
02/07/2012 04:41 AM
VIIIª Campaña de Arqueología Experimental. Segeda 2012
El dia 8 de juliol comença la VIIIª Campaña de Arqueología Experimental. Segeda 2012, a Mara, Saragossa. Us deixem les dades per si voleu participar-hi.


Informació curs d'arqueologia Segeda 2012
27/06/2012 01:18 PM
Inici del curs de la Universitat d'Estiu de la URV
El dilluns 25 va començar el curs organitzat pel GRESEPIA, amb col·laboració de l'ARCCI, PASSAT I PRESENT DE LA PRESÈNCIA JUEVA A CATALUNYA. Dins del curs, el dimarts 26, els alumnes van poder visitar les bodegues caixer d'Elvi Wines, a Porrera, i després fer un recorregut pel call jueu de Falset.27/06/2012 01:20 PM
Presentació de tesi doctoral
El proper 24 de maig, a les 11:00, al Saló d'Actes de la Facultat de Lletres del Campus Catalunya de la URV, David Bea Castaño, membre del GRESEPIA, presentarà la seva Tesi Doctoral, amb el títol Poder, Arquitectura i Complexitat Social. Formes polítiques al curs inferior de l'Ebre durant la protohistòria.
El tribunal estarà format per a Dra. Núria Rafel, de la UdL, el Dr. Pierre Moret, de l'Université Toulouse-Le Mirail i la Dra. Elisabet Huntingford, de la Universitat Rovira i Virgili. Els directors de la Tesi són el Dr. Jordi Diloli de la URV i el Dr. Francisco Burillo de la Universidad de Zaragoza.
18/05/2012 02:45 PM
Visita de l'alcalde de Salou a La Cella

El dilluns 14 de maig, l'alcalde de Salou, Sr. Pere Granados, conjuntament amb la regidora de Cultura, Sra. María José Rodríguez, van visitar el jaciment ibèric de la Punta de la Cella, on van poder veure l'avanç de les excavacions arqueològiques que el GRESEPIA hi porta a terme. El coordinador dels treballs, el Dr. Jordi Diloli, conjuntament amb el codirector de les excavacions, R. Ferré, els hi van mostrar les últimes descobertes efectuades.

Un moment de la visita de l'alcalde de Salou
Components del GRESEPIA efectuant anàlisis carpològics al jaciment15/05/2012 03:25 PM
Descoberta la muralla i una torre al poblat ibèric de la Cella (Salou, Tarragonès)
Els arqueòlegs del GRESEPIA que des de mitjans del mes de març treballen al jaciment arqueològic de la Punta de la Cella de Salou han descobert la muralla que tancava el poblat pels costats nord i oest i una torre que protegia el vèrtex nord-oest de l'assentament. Els treballs han permès localitzar un mur d'entre 0,90 i 1 metre d'ample que limitaria l'oppidum, que a hores d'ara s'entreveu com un dels més importants del Camp de Tarragona, tant pel seu tamany, com per les estructures localitzades. A l'interior del poblat s'hi han localitzat diverses estances que formarien part d'uns habitatges grans, que podrien superar els 100 metres quadrats. Amb les dades actuals es planteja la possibilitat que l'assentament tingués una única fase d'ocupació que s'iniciaria durant la segona meitat del segle III anE, perdurant fins a ben entrada l'ocupació romana del territori.
L'oppidum s'abandonaria pacíficament durant el procés de romanització del Camp de Tarragona.

Vista del mur de tancament del poblat pel costat nord
Detall d'una habitació amb una llar central feta d'argila


15/05/2012 03:05 PM
Excavacions arqueològiques al jaciment de la Punta de la Cella de Salou (Tarragonès). Campanya de 2012
El 12 de març, un equip d'arqueòlegs del GRESEPIA va iniciar la tercera campanya arqueològica (2012) a l'assentament ibèric de la Cella, a Salou (Tarragonès). La durada prevista dels treballs és de tres mesos, i els objectius de la intervenció son l'excavació d'un sector del poblat (zona oest) i la posterior consolidació de les estructures exhumades. La recerca al jaciment s'inclou en un dels projectes d'investigació del GRESEPIA,  "Anàlisi dels models d’ocupació del territori durant la Protohistòria a la Cossetània Occidental (segles VIII-I a.n.e.)".17/02/2012 11:46 AM
Signatura de Conveni de col•laboració amb el Patronat Municipal de la Cova Museu de la Font Major de l’Espluga de Francolí
El passat 9 de febrer, es va signar un conveni de col•laboració entre la Universitat Rovira i Virgili i el Patronat Municipal de la Cova Museu de la Font Major de l’Espluga de Francolí, impulsat pel nostre Grup de Recerca per tal d’iniciar un projecte d’investigació sobre l’ocupació protohistòrica de la Cova de la Font Major.

La signatura del conveni va tenir lloc a l’Ajuntament de l’espluga de Francolí, i en el transcurs de l’acte es van establir els paràmetres de cooperació en recerca, difusió i docència.

28/12/2011 09:41 AM

21/10/2012 03:28 PM
Inauguració de l'exposició "Séjour dans l'Algérie" a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
El proper divendres dia 25 de novembre a les 13 hores, inaugurem l’exposició fotogràfica Séjour dans l’Algérie, a la terrassa del CRAI al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Av. Catalunya 35).
L’exposició romandrà oberta fins el 21 de desembre de 2011.
Durant la presentació de l’exposició s’oferirà una copa de cava als assistents.
CATÀLEG EXPOSICIÓ Séjour dans l'Algérie19/11/2011 03:30 PM
XIII SETMANA DE LA CIÈNCIA A LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI DE TARRAGONA

Comença la XIII Setmana de la ciència a la Plaça de la Concòrdia del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Durant els dies 16, 17 i 18 de novembre del 2011, el grup de recerca GRESEPIA hi participa a través d'un estand on es mostren diversos aspectes de la nostra trajectòria investigadora així com diferents aspectes de la cultura ibèrica, així com exemples de ceràmiques procedents de les excavacions arqueològiques que portem a terme.
També, com cada any, s’ofereix un Taller d’escriptura ibèrica on, amb símbols ibèrics, s’ensenya la tècnica del siglat, un sistema d’enumeració emprat per identificar les troballes procedents de les restes arqueològiques d’un jaciment.
Les persones interessades hi podran participar escrivint el seu nom en caràcters ibèrics sobre diferents materials, que podran endur-se en forma de collaret personalitzat. Díptic i punt de llibre Setmana de la Ciència 2011 -GRESEPIA-

17/11/2011 07:43 AM
II Congrés Internacional Iberos del Ebro

Amb motiu dels 10 anys de la celebració a Tivissa de les I Jornades d’Arqueologia, Ibers a l’Ebre, Recerca i difusió, s'ha organitzat el II Congrés Internacional Iberos del Ebro, aquesta vegada a Alcañiz.
Es presenten les darreres novetats de la recerca arqueològica efectuada en aquest gran territori dirigit pel riu Ebre. La temàtica abasta una cronologia entre la primera edat del ferro i el final de l'època ibèrica.
El GRESEPIA hi participa amb 3 conferències invitades i un pòster a través de Jordi Diloli, David Bea, Samuel Sardà, Ramon Ferré i Jordi Vilà.

19/11/2011 03:24 PM
Xerrada del Dr. Mordechai Ben Abir a la Facultat de Lletres de la URV
El passat 20 d'octubre vam tenir el plaer d'acollir a la nostra Universitat el Dr. Mordechai Ben Abir (Marcos Caballero), en visita des d'Israel. 
Va exposar davant dels alumnes de Grau i de la Llicenciatura d'Història el seu treball “Entre telones de una tesis doctoral exitosa: De Cervera a Beer Sheva: Genealogia de la familia judeocatalana Cavaller-Caballero”. Tot un projecte de vida que el Dr. Ben Abir va compartir amb nosaltres a través d'una mostra de valors com la dedicació, la voluntat, l'entrega, l'esforç i la constància.  
La visita s'emmarca en els actes que el GRESEPIA porta a terme en associació amb l'ARCCI, amb qui la URV va signar un conveni de col·laboració l'any 2010.
03/10/2011 01:14 PM
THE BIG DRAW A TARRAGONA

El proper dijous dia 6 d’octubre comença l’esdeveniment 
Big Draw Tarragonaque durarà fins el dimarts dia 11. Un projecte adreçat a totes les edats, que busca potenciar el dibuix com a eina de desenvolupament personal i de comprensió de l'entorn, a més de conèixer el Patrimoni Cultural i natural de la ciutat de Tarragona.
La iniciativa forma part d’una campanya internacional, impulsada  des de la Gran Bretanya pel moviment Campaign for Drawing / Drawingpower, que es celebra cada any al llarg del mes d'octubre.
El nostre grup de Recerca GRESEPIA participarà en les activitats durant els dies 6, 7, 10 i 11, a partir de les 16:30h, a la Sala d’Actes del Col·legi d’Enginyers de Tarragona, oferent  un  taller artístic  “El llenguatge del dibuix”, format per 4 sessions: L’Ull i el Cervell humà, La Composició i Perspectiva, Llum i Ombra i l’últim dia consistirà en una sortida a l’exterior.  
Totes les activitats son gratuïtes. No hi ha límits, ni d’edat, ni procedència, ni de capacitat artística. No cal saber dibuixar! Només necessitaràs un paper i llapis!08/11/2011 03:02 PM
Conferència del Dr. Steve Rosen a la URV
El dia 21 de setembre de 2011, el Dr. Steve Rosen, de la Ben-Gurion University of the Negev (Beersheva, Israel), va impartir al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili la conferència "El panorama arqueològic a Israel: una perspectiva personal (An Archaeological Panorama of Israel: A Personal Perspective)".
L'acte forma part de les activitats del GRESEPIA, en el marc del recentment signat conveni de col·laboració entre ambdues universitats.
15/11/2011 01:22 PM
El Rector de la URV, Francesc Xavier Grau, visita el jaciment arqueològic de L’Assut
El passat divendres 2 de setembre el Rector de la URV, Francesc Xavier Grau, va visitar el jaciment arqueològic de L’Assut (Tivenys, Baix Ebre), on els membres del GRESEPIA estan treballant des del dia 16 d’agost, en el que és la dotzena campanya d’intervenció al jaciment.

La visita va servir també per informar als medis de comunicació de les darreres novetats de la recerca al lloc, destacant-se els avanços en el coneixement de les fases d’ocupació del mateix i confirmant-se la seva continuïtat d’hàbitat des del segle VII fins al segle I a.n.E.


07/08/2011 03:55 PM
Excavacions a L'Assut (Tivenys, Baix Ebre). Campanya 2011.
Des del dia 16 d’agost fins al 9 de setembre, el GRESEPIA continuarà les tasques arqueològiques al jaciment protohistòric de L’Assut (Tivenys, Baix Ebre).
Els treballs a l’assentament es van iniciar l’any 2000 i han permès retrobar un nucli habitat des del segle VII fins al segle I a.n.E., on destaca el sistema defensiu, bastit a partir d’una torre més antiga que s’hauria habitat durant els segles VI i V a.n.E.
Aquest any s’ha dividit la intervenció en 4 fases setmanals, per tal de donar cabuda a tots els estudiants de la URV que han mostrat el seu interès per participar a les excavacions. Es contarà també amb la presència d’investigadors/res de l’Université Alger II, amb els quals compartim un projecte de recerca a la costa occidental algeriana. 
L’objectiu de la campanya és definir l’urbanisme del sector del poblat on s’uneixen el sistema defensiu i la zona d’hàbitat.

07/08/2011 03:30 PM
Excavacions al poblat ibèric de La Cella (Salou, Tarragonès). Campanya 2011.
Durant el mes de juliol els membres del GRESEPIA, conjuntament amb alumnes de la Universitat Rovira i Virgili han reprès les excavacions arqueològiques al jaciment protohistòric de La Cella (Salou, Tarragonès). Malgrat que la campanya d’aquest any ha estat més curta que la de l’any passat, s’ha pogut avançar força en el coneixement del poblat, descobrint-se diverses estructures arquitectòniques entre les que cal destacar un mur que per la seva forma i tamany podria formar part del sistema defensiu.
A l’espera de l’anàlisi i classificació dels materials recuperats, sembla que es confirmaria l’ocupació de l’assentament entre els segles IV i II a.n.E.


07/08/2011 03:54 PM
Conveni entre la URV i la UBG de Beer Sheva (Israel)
Durant el mes d’abril, els professors de la URV, Jordi Diloli Fons i David Bea Castaño, acompanyats pel president de l’ARCCI, Sr. Andreu Lascorz, es van desplaçar a la Universitat Ben Gurion de Beer Sheva (Israel), per tal de promoure la signatura d’un conveni de col•laboració entre ambdues universitats.
En un futur proper es preveu que professors d’ambdues universitats inicien un projecte de recerca conjunt en arqueologia mediterrània.


16/02/2011 05:32 AM
Curs de Cultura Judeocatalana i Hebreu Modern
Durant els dies 2, 9, 16 i 30 de març i 5 i 12 d'abril la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l'ARCCI, L'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, organitza el Curs de Cultura Judeocristiana i Hebreu Modern
Els continguts del curs junt amb el tríptic els podreu descarregar en pdf a la part inferior de la noticia. 
Les sessions es portaran a terme els dimecres de febrer i març de 2011 al Campus Catalunya. 
EL Curs proporciona 1'5 crèdits de lliure elecció per als estudiants de la URV. S'avaluarà l'assistència i la realització d'un resum dels continguts del curs.


25/05/2011 11:56 AM
Noveno Simposio Internacional "Oxford" sobre Arqueoastronomia (Líma, Perú)

Entre el 5 i 9 de gener del 2011 se celebra a Lima el 9e Simposi Internacional “Oxford” sobre Arqueoastronomia: Arqueoastronomia i Etnoastronomia, construyendo puentes entre Culturas.
Els membres del GRESEPIA David Bea Castaño, Jordi Diloli Fons i Samuel Sardà Seuma, i Manuel Pérez  Gutiérrez (Universitat de Salamanca) presenten el pòster: Astronomia, Cultura y Paisaje en la Edad del Hierro en la cuenca del Ebro.


  


Per a més  informació: http://www1.archaeoastronomy.org/index.phpoption=com_content&view=article&id=69&Itemid=60&lang=es
09/12/2010 04:13 PM
VI Coloquio Internacional de Arqueologia Espacial: Arqueologia de la población


Els propers dies 13 i 14 de desembre es celebra a Teruel el VI Col·loqui Internacional d'Arqueologia Espacial, amb l'objectiu d’aprofundir en la recerca arqueològica com és l'Arqueologia de la Població, i el que implica incidir en aspectes tan importants com la demografia i les magnituds de les poblacions, les estructures socials de parentiu i les relacions de classe, els individus en el seu espai, tant en el domèstic com en el funerari, i els processos migratoris.
Els membres del GRESEPIA Samuel Sardà, Jordi Diloli, David Bea i Ramón Ferrer, presenten dues conferències:
  • El espacio de las élites: poder y ritual en la protohistoria del curso inferior del Ebro (siglos VII-III ANE).
  • Evolución demográfica en el curso inferior del Ebro durante la protohistoria. Aumento y disminución de la población como impulsor de la transformación socio-política.
 Més informació: http://www.arqueologia-espacial.com/espanol/ppal.html
07/12/2010 12:55 PM
VI Congreso Internacional de Musealización de Yacimientos y Patrimonio: Arqueologia, Patrimonio y Paisajes Històricos para el s XXI.
 Durant els dies 22, 23, 24 i 25 de Novembre del 2010 va tenir lloc el VI Congreso Internacional de Musealización de Yacimientos y Patrimonio a la ciutat de Toledo, sota la premissa Arqueologia, Patrimonio y Paisajes Històricos para el siglo XXI. 
El grup d’investigació GRESEPIA va participar-hi presentant un pòster amb la proposta de difusió del paisatge de ribera, titulant-lo: Tivenys, un ejemplo de la cultura fluvial en el Baix Ebre (Tarragona). 

PDF del tríptic del Congres:

09/12/2010 04:14 PM
XII SETMANA DE LA CIÈNCIA A LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI DE TARRAGONA
Del 12 al 22 de novembre del 2010 la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona inaugura la XII Setmana de la ciència a la Plaça de la Concordia al Campus Catalunya.
El nostre grup de Recerca GRESEPIA tindrà un estand a la mateixa, exhibint-hi 2 pòsters (d’1,20m x 90cm cadascun) on es descriuen les activitats de recerca i de difusió que efectua el grup d'investigació. 

A més, a l’estand s'efectuarà un Taller d’escriptura ibèrica on es podrà conèixer i familiaritzar-se amb la tècnica del siglat, un sistema d'enumeració emprat per identificar les restes arqueològiques procedents de les excavacions. 
La persona interessada en participar-hi podrà escriure el seu nom en caràcters ibèrics sobre  diferents materials, que, convertits en un collaret, podrà conservar com a record. 
  
PDF GRESEPIA TRÍPTIC SC12 


07/12/2010 03:28 PM
Conveni de col•laboració entre l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel i la URV

El president de l'associació ARCCI, Francesc Andreu Lascorz, i el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, han signat l'acord del Conveni de col·laboració entre l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel i la URV, el dimecres 10 de novembre del 2010 al Rectorat. Amb l’objectiu cultural de treballar en l'estudi, la preservació i la difusió de la cultura judeocatalana a les comarques de Tarragona. Ambdues institucions es comprometen  en actuacions de recuperació de la memòria col·lectiva i el passat judeocatalà de les comarques de Tarragona. 
A través del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia, GRESEPIA, que dirigeix el professor Jordi Diloli, s'ofereix a l'Associació col·laboració i assessorament en la recerca històrica i intervenció arqueològica a espais urbans o extraurbans que conservin elements vinculats al passat judeocatalà, de la demarcació o d'altres punts del país. ARCCI manté convenis de col·laboració amb diferents municipis catalans.

Els resultats d'aquests treballs podran formar part de cursos, seminaris (a la Facultat de Lletres), exposicions i altres activitats, i la Universitat i l'Associació cooperaran en la publicació dels resultats dels estudis històrics que es facin. L'ARCCI s'ha ofert per fer de pont de contacte entre la URV i les universitats d'Israel. El conveni té una duració de tres anys, prorrogable automàticament per períodes anyals.http://tac12.xiptv.cat/video/33250/estudi-del-passat-judeocatala?a7eca8862593b770ffa28e0532e39562
07/12/2010 03:54 PM
18th Annual Conference of the European Socitey for Astronomy in Culture (Seac): Astronomy and Power

El passat 30 d’agost fins al 4 de setembre del 2010 es va dur a terme la XVIIIª Conferència Internacional de la Societat Europea D’Astronomia (SEAC) a Gilching (Alemanya). Jordi Diloli, David Bea i Samuel Sardà, membres del GRESEPIA (URV), i Manuel perez (Universitat de Salamanca) han participat a la mateixa presentant la comunicació Astronomy and power: The singular building of Turó del Calvari (Vilalva dels Arcs, Tarragona, Spain).
 Informació adicional: http://www.seac-2010.vhs-gilching.org/index.php
07/12/2010 12:59 PM
Inauguració de l'exposició "10 anys de L'Assut" a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
El dia 20 de setembre del 2010 Gresepia va inaugurar, amb èxit, l’exposició documental itinerant  “10 anys de L’Assut” a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, oferint un petit tast de gastronomia ibera per a tots els assistents. Aquest projecte, nascut amb la intenció de donar a conèixer els resultats obtinguts en el transcurs dels treballs arqueològics desenvolupats durant el període 2000-2010 al jaciment protohistòric de l’Assut a Tivenys (Baix Ebre), es tornarà a exhibir a la ciutat de Tarragona properament al hall de la Fundació Caixa Tarragona. Gràcies a aquesta mostra, tothom podrà conèixer una mica més l’època ibèrica i aquest singular jaciment. 

Coordina: Jordi Diloli. Organitza: GRESEPIA. Col.laboren: Universitat Rovira i Virgili, Generalitat de Catalunya. Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Comissionat per a Universitats i Recerca, Diputació de Tarragona, Fundació Caixa Tarragona, Centre d'Estudis Tarragonins "Antoni Agustí". Comissària: Cristina Mayor. Gestió: Elisa Guirao. Disseny, imatges i textos: Gresepia. Dibuix artístic: Joan Tarés. Agraïments: Ajuntament de Tivenys.

PDF  TRÍPTIC "10 ANYS DE L'ASSUT"

29/08/2010 02:32 PM
XI CAMPANYA ARQUEOLÒGICA A L'ASSUT
El dilluns dia 30 d’agost comença la XI Campanya Arqueològica al jaciment protohistòric de L’Assut de Tivenys (Baix Ebre). Esta previst que hi participin entre 12 i 16 arqueòlegs i alumnes del Grau d’Història, de la Llicenciatura d’Història i del Màster d’Arqueologia Clàssica. També hi participaran investigadors de l’Université d’Alger II.
Els treballs de camp es portaran a terme sota la direcció dels Drs. Jordi Diloli i Samuel Sardà, amb una durada fins el dia 18 de setembre del 2010. 

08/11/2010 01:40 PM

05/08/2010 06:36 AM
Campanya arqueològica a l'assentament ibèric de La Cella, Salou (Tarragonès)

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia ha iniciat una línia d’investigació nova dirigida a estudiar els models de poblament protohistòrics a la Cossetània Occidental. Aquesta recerca es concreta aquest any amb el començament del projecte d’intervenció arqueològica a l’assentament ibèric de La Cella, a Salou (Tarragonès).


Aquest jaciment, descobert per col·laboradors del Dr. Vilaseca als anys 40, ha estat citat de forma assídua en la bibliografia especialitzada, però malauradament els treballs que s’hi ha desenvolupat no han aportat massa dades sobre la seva evolució.

Sembla ser que es tractaria d’un gran poblat, situat sobre la costa, que abastaria una ocupació al menys durant el període ibèric, perdurant fins i tot amb els inicis de la presència romana a la regió.

Mercès a l’interès de l’Ajuntament de Salou per recuperar aquest espai patrimonial, s’ha pogut portar a terme una primera campanya arqueològica entre el 28 de juny i el 18 de juliol, per tal d’aclarir aspectes bàsics sobre el lloc. La direcció dels treballs ha estat a càrrec del Dr. Samuel Sardà i del Dr. Jordi Diloli.

Posteriorment, a partir del 19 de juliol i fins al 31 del mateix més, s’ha efectuat al jaciment un camp de treball internacional, ideat més com un curs d’arqueologia, coordinat per S. Sardà i David Bea, on a part de tasques arqueològiques s’han fet xerrades, visites guiades a altres jaciments importants del territori, com la Ciutadella ibèrica de Calafell o la Tarragona romana. Aquest espai de formació i aprenentatge s’ha pogut portar a terme per la bona entesa entre l’Ajuntament de Salou, el Departament de Cultura i la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya a Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.

24/06/2010 02:55 PM
Presentació de Tesi
El dia 14 de juny del 2010 en Samuel Sardà Seuma, membre del grup d’investigació GRESEPIA, va presentar la tesi “Pràctiques de consum ritual al curs inferior de l’Ebre. Comensalitat, ideologia i canvi social (s. VII-VI anE)”, que fou cualificada amb Excel•lent Cum Laude pel tribunal format per Dr. Martín Almagro (Universitat Complutense), Dra. Maria Eugenia Aubet (Universitat Pompeu Fabra), Dr. Francisco Burillo (Universitat de Zaragoza), Dr. Joan Sanmartí (Universitat de Barcelona), Dra. Elisabet Huntingford (Universitat Rovira i Virgili).


17/05/2010 04:06 PM
4a Campanya arqueològica al litoral algerià
Jordi Diloli, David Bea, Samuel Sardà i Jordi Vilà acaben d’arribar de la 4a campanya a la wilaya de Mostaganem, a Algèria, on en el marc del projecte de recerca que mantenen en col•laboració amb l’Université d’Alger, han participat en les prospeccions del litoral occidental algerià.

Els resultats han estat força profitosos, doncs s’ha descobert un nou jaciment arqueològic (Djebel Aizeb) amb presència de ceràmica fenícia procedent del sud de la Península Ibèrica.

Djebel Aizeb

L’estada ha coincidit amb la presència de membres de l’IPHES que també efectuen treballs de recerca en aquesta regió.


12/03/2010 12:21 PM
Tu Ajudes 2010 - Consolidació i restauració de la Torre T-3 del jaciment protohistòric de l’Assut
Tu Ajudes 2010 - Consolidació i restauració de la Torre T-3 del jaciment protohistòric de l’Assut

El Centre d'Estudis Tarragonins "Antoni Agustí" participa a l'edició Tu Ajudes 2010 de Caixa Tarragona amb un projecte destinat a consolidar i restaurar un dels elements arquitectònics més emblemàtics del jaciment arqueològic de L'Assut (Tivenys, Baix Ebre).ANIMEU-VOS I VOTEU !!
22/02/2010 07:42 PM
ARTICLES CITERIOR V
Des del dilluns 22 de febrer
podeu trobar accessibles al nostre blog en format pdf, els articles corresponents al 
CITERIOR V
Ideologia, pràctiques rituals i banquet al nord-est de la Peninsula Ibèrica durant la Protohistòria.

14/01/2010 11:08 AM
Presentació de les Actes del Cicle de Conferències Citerior V

Cicle de Conferències Citerior VEl dimecres 13 de gener a les 19:30 h es presenta a la Casa Canals de Tarragona el cinquè volum dels Cicles de Conferències CITERIOR, amb el títol "Ideologia, pràctiques rituals i banquet al nord-est de la Península Ibèrica durant la Protohistòria".
El llibre recull les conferències impartides els mesos de febrer i març de 2009 a la Facultat de Lletres de la Universitat  Rovira i Virgili.
L'edició ha estat possible gràcies a la col·laboració del GRESEPIA, del Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, de l'Ajuntament de Tarragona i de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.


Sala d'actes de la Casa Canals de Tarragona

29/12/2009 06:14 AM
Celebració del VIIeme CONGRES DES ETUDES PHENICIENNES ET PUNIQUES a Hammamet (Tunísia)


Durant la setmana del 10 al 14 de novembre del 2009, es va celebrar el VII Congrés Internacional d’Estudis Fenicis i Púnics a Hammamet (Tunísia), amb el títol “La vida, la religió i la mort en l’Univers Fenici-Púnic”.

El programa va presentar un gran nombre d’intervencions per part d’uns 250 especialistes, provinents de diversos països; sobre construccions arquitectòniques, el lèxic funerari neo-púnic i fenici, les divinitats, i finalment, els santuaris fenicis.
Els participants van examinar aquest període de la historia, a través de les costums i els rituals funeraris dels fenicis, la literatura fenícia i púnica, sense oblidar l’herència artística, arquitectural i urbanística Fenicia-púnica.

La participació per part del Grup de Recerca GRESEPIA es va centrar en dues conferències:  La primera « La présence phénicienne sur la cote occidentale algérienne: un approche de la question », a càrrec de Brahim Boussadia (Laboratoire d’Archéologie de l’Université d’Alger), Jordi Diloli, David Bea i Samuel Sardà (GRESEPIA).
I la segona intervenció « Arquitectura, banquete y expresión de poder : el caso del Turó del Calvari (Vilalba dels Arcs, Terra Alta, Tarragona) », fou impartida per David Bea, Jordi Diloli, Samuel Sardà (GRESEPIA) i Manuel Pérez de la Universitat de Salamanca.


Enllaços relacionats:

Institut National du Patrimoine - Tunisie
 المعهد الوطني للتراث تونس :http://www.inp.rnrt.tn/

02/12/2009 07:14 AM02/12/2009 01:40 PM
Seminari de Protohistòria i Arqueologia URV

El grup d'investigació GRESEPIA forma part del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili.
Si bé de formació recent, la trajectòria en recerca dels seus components es va iniciar l'any 1996, amb la intervenció arqueològica a l'assentament ibèric de Les Planetes (Tortosa, Baix Ebre), en el marc d'un projecte que amb algunes variacions s'ha centrat en l'estudi de l'evolució socio-política de les comunitats assentades al sud de Catalunya durant la Protohistòria.
Dins d'aquest marc, l'any 2006 es van establir les línies d'investigació que culminarien en la creació del Grup de Recerca, plantejant-se uns objectius generals destinats a analitzar les transformacions sofertes per les comunitats protohistòriques del sud de Catalunya entre el Bronze Final i la plena implantació romana al territori, des de la seva pròpia transformació interna però fent especial incidència en la importància que significaran en aquests canvis les relacions que s’establiran entre les comunitats autòctones i els pobles europeus i/o mediterranis que hi incidiran, estudiant el procés de romanització i el desenvolupament del sistema econòmic, social i polític hispano-romà, fins la seva desparició a causa dela conquesta islàmica. En aquest sentit, adquireix una gran importància la recerca a la ciutat de Tortosa, fet que s'ha vist projectat mitjançant una nova línia d'investigació amb el títol “Anàlisi històrica i arqueològica de l’evolució urbana de la ciutat de Tortosa des de la seva fundació fins a l’antiguitat tardana”, que s'està portant a terme gràcies a un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili i l'Excel·lentíssim Ajuntament de Tortosa.
El Seminari incideix així en dos aspectes o línies de recerca paral•leles, però que s'han d'entrecreuar: l'estudi de la ciutat i l'estudi del medi en el que aquesta s'inscriu. Fruit d'aquest treball han estat les intervencions arqueològiques programades efectuades als jaciments de Les Planetes (Tortosa, Baix Ebre) entre 1996 i 1999, al Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), anys 1999-2004, intervenció que va finalitzar amb la museïtzació de l'espai arqueològic l'any 2005, l'Assut (Tivenys, Baix Ebre), assentament ibèric en el que es treballa anualment des de l'any 2000 o les prospeccions efectuades al Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d'Ebre.
Tota aquesta activitat s'ha vist reflexada a nivell científic en la publicació de diversos articles, llibres o la participació en congressos i reunions nacionals, estatals i internacionals.
S'ha procurat també socialitzar la tasca divulgant el treball efectuat mitjançant conferències i exposicions, de les quals cal destacar la de Les Planetes, realitzada al Museu de l'Ebre (Tortosa), l'any 2002; la del Turó del Calvari (Vilalba dels Arcs), l'any 2006 i la de L'Assut (Tivenys) l'any 2006.

Els membres de l'equip:

Dr. Jordi Diloli Fons, Profesor de l'àrea d'Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili. Investigador Principal del Grup de Recerca.

Dra. Elisabet Huntingford Antigas, Profesora de l'àrea d'Història Antiga de la Universitat Rovira i Virgili.

Dra. Helena Kirchner, Profesora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, Universitat Autònoma de Barcelona.

David Bea Castaño, Profesor de la Universitat Rovira i Virgili.

Samuel Sardà Seuma, Becari Predoctoral - BRDI. Universitat Rovira i Virgili.

Ramón Ferré Anguix, Investigador del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.

Jordi Vilà Llorach, Investigador del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.

Roc Arola Arnal, Investigador del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.

Enric Vilalta Ribé, Investigador del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.

Elisa Guirao Carrillo, Becària de projecte del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.

Cristina Mayor Gavarró, Becària de projecte del GRESEPIA, Universitat Rovira i Virgili.21/12/2009 08:18 AM
DEL BOL AL PLAT. IV REUNIÓ D’ECONOMIA EN EL PRIMER MIL·LENI AC

EL passat 22 i 23 d’octubre del 2009, es va celebrar la 6ª reunió d'economia del primer mil.leni A. C. a CAUDETE DE LAS FUENTES (València), sota el títol DEL BOL AL PLAT.


La Reunió pretenia reunir a especialistes sobre la Protohistòria en el Mediterrani Occidental per a exposar i debatre qüestions relacionades amb l'alimentació durant el primer mil•leni aC.

La dieta, els recipients i equipaments utilitzats i a les pràctiques culinàriespropies de l’epoca varen ser diverses de les perspectives plantejades a la reunió.

El Congrés s'organitzà a partir de nou ponències, a més d’estendres amb la presentació de cartells, com en el cas del póster CANVIS EN ELS HÀBITS ALIMENTARIS I DIFERÈNCIES EN ELS ESTILS DE CONSUM AL CURS INFERIOR DE L’EBRE (ss. VII-VI anE), presentat pel nostre equip de recerca GRESEPIA, a càrrec de Samuel Sardà; David Bea; Jordi Diloli; Ramon Ferré; Elisa Guirao i Jordi Vilà.

En definitiva, l'objectiu comú de la reunió va ser discutir l'aspecte més important de l'experiència humana, l'alimentació, com a revelador de la varietat de comportaments en el passat.
Enllaços relacionats

ReunionEconomia
http://209.85.229.132/search?q=cache:NBR6oEBUpzoJ:www.uv.es/reunion4/principal
03/12/2009 01:11 PM
CITERIOR

Cinqué


Cicle de


Conferències


Citerior


{ Ideologia, pràctiques rituals
i banquet al nord-est
de la Península Ibèrica
durant la Protohistòria }