EL BLOC

Noticies


Arqueòlegs del GRESEPIA excaven un complex de trinxeres de la Guerra Civil a Xerta (27/03/17)

Durant aquest mes de març, un equip d'arqueòlegs del GRESEPIA ha excavat i posat en valor un complex de trinxeres de la Guerra Civil situat al Barranc dels Fornets, força ben conservat.
Les tasques arqueològiques, que ens han estat encomanades des de l'Ajuntament de Xerta, pretenen dignificar un espai afectat per la Guerra Civil, proper al poble i a la Via Verda, per fer-lo accesible al públic.
Possiblement es tracti d'un complex defensiu construït p...Comencem a museïtzar La Cella (06/03/17)

El GRESEPIA ha iniciat els treballs de consolidació de les estructures d'hàbitat de l'assentament protohistòric de La Cella de Salou (Tarragonès).
Com a punt de partida d'un projecte que té com a objectiu la consolidació i l'adequació de tot el poblat protohistòric de La Cella de Salou, entre finals de febrer i principis de març els arqueòlegs del GRESEPIA han iniciat les tasques de reconstrucció de l'habitatge B, am...El GRESEPIA finalitza el projecte FECYT Els ibers al descobert / Los íberos al descubierto (FCT-15-10658) (20/12/16)

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha conclòs el projecte Els ibers al descobert, cofinançat des de la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT), del Ministerio de Economía y Competitividad, dirigit a explicar la cultura ibèrica als alumnes d'ESO i batxillerat.

Des del projecte s’han elaborat quatre ...El GRESEPIA finalitza el projecte FECYT Els ibers al descobert / Los íberos al descubierto (FCT-15-10658) (20/12/16)

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha conclòs el projecte Els ibers al descobert, cofinançat des de la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT), del Ministerio de Economía y Competitividad, dirigit a explicar la cultura ibèrica als alumnes d'ESO i batxillerat.
Des del projecte s’han elaborat quatre tallers: El mapa dels Ibers, Desxifra els missatges secrets dels íbers, Saps què menjaven els ...Continua la intervenció arqueològica davant la catedral de Tortosa (01/07/16)

Les intervencions arqueològiques al solar situat davant de la catedral de Tortosa avancen a bon ritme.


Després de dues setmanes d’excavació, s’han localitzat dos trams de muralla, essent la més moderna la que, edificada al segle XIV, tancava la ciutat pel riu. De fet, la seva construcció, que a trams aprofitava l’anterior, va permetre guanyar petits espais a la riba de l’Eb...Participació del GRESEPIA al Congreso Internacional RESCATE (18/04/16)

El GRESEPIA, de la ma d'Ivan Cots, Marc Prades i Helena Sardà, va estar present al Congreso Internacional RESCATE Del Registro Estratigráfico a la Sociedad del Conocimiento: El Patrimonio Arqueológico como Agente de Desarrollo Sostenible (Ciudad y Territorio), celebrat a Còrdova entre l'11 i el 14 d'aquest mes, a través de la presentació de dos pòsters sobre alguns treballs efectuats a La Cella de Salou (Tarragonès) i a L'Assut de Tivenys (...III SEMINARI DE PROTOHISTÒRIA MEDITERRÀNIA (20/03/16)

Amb el títol "Creences i més enllà en època ibèrica: el món de la mort i el culte a les coves", els dies 5 i 6 d'abril el GRESEPIA, amb la col·laboració de Coves de l'Espluga de Francolí, desenvoluparà el III Seminari de Protohistòria Mediterrània. Aquest any, les sessions se celebraran el dia 5 a la Facultat de Lletres de la URV i el dia 6 a l'Auditori Carulla Font de l'Espluga de Francolí. En finalitzar ...Tesi doctoral de Ramon Ferré, investigador del GRESEPIA (19/02/16)

Aquest dimecres, 10 de febrer, Ramon Ferré Anguix ha llegit la seva Tesi Doctoral, D'Hibera a Dertosa. Ciutat i territori al baix Ebre entre els segles III a.n.E. i III d.n.E. La nota atorgada pel tribunal ha estat la màxima possible: excel·lent cum laude. Ja tenim un nou doctor a l'equip!

L'equip d'arqueòlegs del GRESEPIA ha reiniciat els treballs al jaciment protohistòric de La Cella de Salou, per tal d'analitzar la seva conservació i delimitar-lo pel costat sud. Just en aquest punt, situat en terrenys de l'Autoritat Portuària, és on el jaciment s'ha vist més afectat i es troba més mal conservat. La seva errònia delimitació ha propiciat que per efectuar el canvi de tanca es puguin realitzar excavacions en aquest sect...Presentació del llibre El Call Jueu de Tarragona. Estudi Històric i Arqueològic de Ca la Garsa i el seu entorn (08/05/15)

Ahir, 7 de maig, es va presentar a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès el llibre de la intervenció arqueològica efectuada a l'edifici conegut com Ca la Garsa. Els resultats de l'excavació han permès integrar les dades en una recerca més àmplia sobre la presència jueva a la ciutat de Tarragona. El llibre ha estat escrit pels investigadors del GRESEPIA David Bea, Sergi Navarro i per Aleix González. La presentació la va fe...Es presenten els treballs arqueològics i de socialització efectuats a La Gessera (04/05/15)

El dia 30 d'abril, en un acte efectuat al mateix jaciment, s'han presentat públicament els treballs efectuats a La Gessera, amb l'assistència de Josep Maria Peris, alcalde de Caseres, Josep Manel Ricart, vicerector de Política Científica i Recerca de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres, i l'equip del GRESEPIA.
La presentació ha estat precedida per la projecció del vídeo el...El GRESEPIA participa a la Fira "Recerca en directe" del Parc Científic de Barcelona (12/04/15)

Entre els dies 8 i 11 d'abril de 2015, el GRESEPIA ha participat a la Fira "Recerca en directe", organitzada pel Parc Científic de Barcelona i CosmoCaixa, on s'ha explicat part de la investigació que porta a terme el nostre Grup. Laura Bricio, Cris Mayor i Helena Sardà s'han encarregat de mostrar als participants, alumnes preuniversitaris, alguns dels projectes que portem a terme, però sobre tot s'ha intentat respondre a la pregunta amb que encetàvem l'estand: ...II Seminari de Protohistòria Mediterrània a la URV (17/03/15)

El dia 8 d'abril celebrarem a la Universitat Rovira i Virgili el II Seminari d'Arqueologia Mediterrània, amb el títol "La romanització al nord-est peninsular". En aquesta ocasió ens acompanyaran el Dr. Jordi Principal, del MAC, el Dr. Oriol Olesti, de la UAB i el Sr. Ramon Ferré, de la URV. El Seminari està adreçat als alumnes de la nostra Universitat i a totes aquelles persones interessades en el tema.

Cartells de Caseres col·locats! (15/03/15)

El dijous passat vam col·locar els cartells al jaciment arqueològic de La Gessera: al camí d'accés, als peus del jaciment i dins del mateix. Cada cop falta menys!