Col·labora

L'Assut

Un dels projectes de recerca fonamentals que desenvolupa actualment el GRESEPIA és la intervenció arqueològica al jaciment protohistòric de L’Assut (Tivenys, Baix Ebre).

Des de l’any 2000, els nostres esforços, i els de tots aquells que hi han col·laborat, s’han destinat a treure a la llum els vestigis de més de 600 anys d’ocupació al turó de L’Assut. Això ens ha permès datar amb seguretat el moment en que els seus primers habitants van decidir instal·lar-s’hi, al segle VII anE, com poc després van fortificar el seu habitat, construint una torre espectacular -T3- mentre maduraven políticament, establint-s’hi els primers cabdills. Com al segle V abans de Crist, noves gents s’unien a les que ja hi eren i organitzaven un poblat que no deixaria de créixer fins al seu abandó, ja avançada la presència romana, a principis del segle I anE.

El 2019 fa 20 anys que excavem a L’Assut. Hem localitzat cases, carrers, torres, muralles, places, escales, parets, paviments i vestigis de la vida dels seus habitants. Hem distingit les fases d’ocupació. Hem pogut esbrinar com fenicis primer, grecs després i cartaginesos i romans, hi van passar.
I les excavacions continuaran. El treball no s’ha acabat, i seguirem extraient dades que permetran avançar en el coneixement de la protohistòria ebrenca. Que ajudaran a reconstruir les societat ibèriques que van triar aquest territori per establir-se.
Però el que s’excava, cal consolidar-ho. L’arqueologia és indispensable per a recuperar el passat, però alhora desprotegeix allò que la terra ha mantingut cobert durant segles. Els murs que hem trobat, les cases i carrers, cal protegir-los, i sobre tot, ara toca adequar-ho tot, per a que la societat en pugui gaudir.

Aquest és el projecte al que us convidem a participar, la consolidació, restauració i adequació de l’assentament, mitjançant les aportacions que creguéssiu oportunes. Amb aquests diners encetarem els treballs necessaris per consolidar i reconstruir els murs, per col·locar la cartelleria adequada, per convertir aquest espai en un indret paisatgístic i patrimonial de primer ordre. Ajudeu-nos a aconseguir-ho. Per petita que sigui la vostra contribució, de ben segur que una paret, un paviment, una casa, una muralla o una pedra mil·lenària, us ho agrairan.Ajudeu-nos a aconseguir-ho!